Duinrell

Een spetterend dagje uit of een leuke familievakantie

E-tickets kopen

Hoe is Vakantie- en attractiepark Duinrell ontstaan?


Heel lang geleden zorgden de zee en de grote rivier de Rijn ervoor dat er langs de kust lange heuvels van zand ontstonden. Dat waren strandwallen. Achter deze strandwallen konden aan de westkant (de kant van de zee) hogere en jongere duinen gevormd worden. Op de vierde strandwal is het landgoed Duinrell zo’n 500 jaar voor Christus ontstaan. Door opgravingen heeft men ontdekt dat er toen al mensen woonden. Omdat in de duinen veel water zit, dat trouwens voor ons drinkwater zorgt, is de naam Duinrell verzonnen. ‘Rell’ betekent namelijk ‘bron’. Duinrell betekent dus‘bron in de duinen’.
Al jaren lang is het landgoed in handen van dezelfde familie. Vroeger waren er onder andere een kasteel, boerderij, de Oranjerie (dit was een theehuis) en een hertenkamp. Om belastingverlaging te krijgen is het landgoed in 1935 opengesteld voor het publiek. De entreeprijs bedroeg toen 10 cent! In dit jaar en de jaren erna heeft de grootvader van de huidige directeuren de eerste skibaan in Nederland ontwikkeld. Hier kon je toen skiŽn op dennennaalden! Ook werden er motorcrosswedstrijden georganiseerd, waar veel mensen naar kwamen kijken.

In de Tweede Wereldoorlog, van 1940 tot 1945, werd het kasteel en het landgoed grotendeels verwoest. Na 1945 begon men met het herstellen van de oorlogsschade en werden er weer evenementen georganiseerd. In 1962 ontwikkelde de vader van de huidige directeuren H.R.J. Graaf van Zuylen van Nijevelt Duinrell tot recreatiecentrum en camping. In 1984 veranderde dit in het “Attractiepark en Camping Duinrell”. Op 19 april 1984 werd het beroemde tropische Tikibad geopend. In de jaren daarna zijn er op het attractiepark vele nieuwe attracties bijgebouwd. Denk bijvoorbeeld aan de Rodelbanen, de Splash en de spannende achtbaan Falcon. Ook is er een vakantiepark geopend met compleet ingerichte Duingalows.
Sinds die tijd is Duinrell steeds weer aan het uitbreiden en vernieuwen. Zowel de camping als de Duingalows, het attractiepark en het Tikibad zijn in de loop der jaren erg veranderd en groter geworden. In 2010 is in het Tikibad de nieuwste glijbaan geopend waarbij er een luik onder je voeten vandaan draait en je 7 meter naar beneden valt. In 2000 gaf H.R.J. Graaf van Zuylen van Nijevelt ook de leiding over aan zijn zonen Philip en Roderick. Zij zijn nu dus allebei directeur.†