11-03-2021
Algemeen

Een kijkje achter de schermen bij de Splash

In de zomer staat de Splash natuurlijk in het teken van héél veel water. Maar de afgelopen weken was het water nergens te bekennen. We voerden groot onderhoud uit. Ronald van onze Technische Dienst vertelt wat er allemaal is gebeurd.

Vertel Ronald, wie ben je en wat doe je op Duinrell?

“In 2006 ben ik begonnen als stagiair bij de Technische Dienst van Duinrell. Na mijn stage ben ik eigenlijk nooit meer van het landgoed vertrokken. De Splash is mijn favoriete attractie om te onderhouden. Ik doe het onderhoud van de Splash al vanaf 2008 en het verveelt nog steeds niet. Elk jaar is er veel onderhoud te doen, omdat het een grote attractie is. Dat houdt mijn werk ook leuk en divers. Het meeste onderhoud doe ik alleen, maar in de winter als we groot onderhoud doen krijg ik hulp van collega’s.” 

 

Collega Ronald doet het onderhoud van de Splash al vanaf 2008 en het verveelt nog steeds niet.

 

Hoe vaak is er onderhoud aan de Splash?

“Om ervoor te zorgen dat de attractie goed en veilig werkt, inspecteren we de Splash dagelijks. Daarnaast voeren we meerdere keren per week onderhoud uit. Zo zorgen we ervoor dat er zo min mogelijk storingen ontstaan. Want daar zit natuurlijk niemand op te wachten! Het onderhoud dat het meeste wordt gedaan bij de Splash is het smeren van de wielen. Hiermee voorkomen we dat de boot tijdens het ritje stil komt te staan.”

 

“Groot onderhoud aan de Splash doen we in de winter. De Splash is natuurlijk een waterattractie en kan als het vriest niet gebruikt worden. De attractie wordt niet gebruikt in de winter, dus dat geeft ons de gelegenheid om alle grote onderhoudswerkzaamheden uit te voeren.” 

 

Als het water weggepompt is, kan het grote winteronderhoud beginnen!

 

Wat is er deze winter aan onderhoud gedaan?

“Dit jaar zijn beide boten helemaal uit elkaar gehaald en opgeknapt. Alle draaiende delen van de attractie zijn gecontroleerd en gesmeerd. En alle bouten en bevestigingen zijn gecontroleerd en ook het staalwerk hebben we niet overgeslagen. Vervolgens zijn ook de pompen en motoren uit elkaar gehaald en geïnspecteerd, zodat we zeker weten dat de attractie er weer een jaartje tegenaan kan. Het grote onderhoud aan de Splash in de winter doe ik nooit helemaal alleen. Er zijn verschillende afdelingen die hun steentje bijdragen. Zo hebben de timmermannen het houtwerk nagekeken en waar nodig vervangen en heeft de Decoratie-afdeling een aantal onderdelen weer netjes geschilderd. En als we helemaal klaar zijn zorgt onze Milieudienst ervoor dat de Splash er weer ‘spic en span’ eruit ziet. Kortom, met z’n allen zorgen we ervoor dat de attractie weer klaar is voor een nieuw seizoen!”

 

Ook de boten zijn nagekeken en opgeknapt. Ze zijn klaar voor weer een nieuw zomerseizoen.

 

Wat is er bijzonder aan onderhoud van de Splash?

“Bij sommige attracties komen de onderdelen vaak uit een fabriek. Het bijzondere bij de Splash is dat wij vaak zelf ook onderdelen maken. Deze onderdelen maken we dan helemaal naar eigen wens, waardoor we steeds weer verbeteringen kunnen doorvoeren aan de attractie.“

 

De boten zijn weer teruggeplaatst in de attractie.

 

Welk onderhoud vind je het leukst om te doen?

“Ik vind het grote onderhoud in de winter altijd het leukste, dan vervang ik de grote ketting op de lift of vervang ik onderdelen die normaal onder water liggen. Als het water weg is kunnen we daar goed bij. Wel een apart gezicht natuurlijk, de Splash zonder water.”

 

Ronald vindt het grote onderhoud in de winter altijd het leukst. Dan vervangt hij de grote ketting op de lift of onderdelen die normaal onder water liggen.

 

Hoeveel water gaat er in de Splash?

“Veel water natuurlijk, want de gasten moeten wel een beetje nat kunnen worden, haha. Er gaat ongeveer 600.000 liter in het ‘bad’ van de Splash. Om de Splash te vullen met water is er een grote pomp nodig. Hoe dit precies werkt is natuurlijk een geheimpje, maar 600.000 liter ligt niet zomaar in de attractie.”

 

De Splash stroomt weer vol met water.

 

Tot slot: als je moet kiezen… de open of gesloten boot?

"De open boot natuurlijk! ;-)"

 

Als hij moet kiezen kiest Ronald de open boot.

Bezig met laden