25-03-2021
Algemeen

Rick de Kikker: door de jaren heen

Rick de Kikker is de held van menig Duinrell-bezoeker én dat is ook niet zo gek: met zijn grote groene armen en zijn zachte jas is Rick de Kikker ook heerlijk om mee te knuffelen. Maar hoe kwam onze grote kikkervriend eigenlijk op Duinrell? We nemen je mee terug in de tijd.

Duinrell, daar Kikker je van op!

De oprichter van Duinrell en vader van onze huidige directeur Graaf H.R.J. Van Zuylen van Nijevelt reisde over de hele wereld om inspiratie op te doen. In 1978 kreeg hij het idee voor een ‘animated show’ en hij was gelijk vastbesloten om dieren in te zetten als karakters. Landgoed Duinrell stond immers voor natuur en het was ook een tegengeluid tegen Gemeente Wassenaar die regelingen en beperkingen wilde opleggen aan Duinrell. In die tijd waren dieren als karakters een unicum in ons land, innovatief en ook kostbaar om te realiseren. Het eerste dier dat centraal kwam te staan, hoe kan het ook anders, was de kikker. ‘De kikker is het symbool van Duinrell. Het is een milieuvriendelijk dier. Hij leeft in onze vijver en sloten en hij wil met mij het milieu van Duinrell in al zijn aspecten vriendelijk houden’, aldus Graaf H.R.J. Van Zuylen van Nijevelt. Maar dat de kikker uiteindelijk hét symbool van Duinrell werd, dat heeft Van Zuylen niet zelf bedacht! Het was zijn secretaresse die op het briljante idee kwam door de uitspraak: ‘Duinrell, daar kikker je van op!’. Dit werd vervolgens voor tientallen jaren de reclameslogan van Duinrell en de kikker kwam natuurlijk in het logo. 

 

Het allereerste logo, uit 1979, met een kikker erin. 

 

En de kikker kreeg natuurlijk zijn eigen show … 

Een mascotte is geen mascotte zonder eigen show én zo kwam de Kikkershow. De  première was in 1979 en werd ontwikkeld door de Duitse Christian Hofmann die de techniek voor zijn rekening nam, Hans Vermeulen voor de muziek en Robert Paul voor de teksten en stemmen. Het was toentertijd een hele operatie, waarbij Robert Paul echt voor 100% perfectie ging en het eerste concept in eerste instantie afkeurde. Robert Paul: ‘Ik kan mij herinneren dat ik door Van Zuylen zelf benaderd werd om te praten over een kikkershow. Er was al een script, maar dat was geschreven door iemand die geen scriptschrijver was. Ik heb het toen gelezen en gezegd dat ik het wel wilde doen, mits ik het mocht herschrijven …’. Duinrell heeft in totaal vijf ‘animated shows’ gehad: de Kikkershow (1979), de Insectenshow (1981), de Kolderzoldershow (1983), de Kwakus Kwebbel Show (1988) en de Play Kwek Show (1990).  Die laatste show is vandaag de dag nog steeds te zien op Duinrell.

 

Paul van Vliet opende de Kikkershow samen met Diederik van Dril tot Slotenkroos, één van de karakters van de show. 

 

De kikker zag je steeds meer en meer op het park …

Het attractiepark werd in de loop der jaren ook steeds meer gethematiseerd met de kikker. Het meest bekende icoon is natuurlijk de Kikkerachtbaan, de eerste achtbaan die geopend werd in 1985. Van Zuylen van Nijevelt: ‘In een attractiepark hoort een achtbaan en ik wilde er één voor het hele gezin. Daarom gaat de achtbaan ook niet over de kop. Ik wilde ook bomen sparen en dat betekent dat we net zolang hebben zitten puzzelen totdat de baan tussen alle bomen doorging”.  Het is niet alleen de Kikkerachtbaan waar je de kikker terugziet, zo zie je ook onder andere terug bij de Monorail, glijbaan de Cycloon en natuurlijk kunnen de vele vrolijke Kikker-prullenbakken je ook niet ontgaan.

 

De Kikkerachtbaan in 1985.

 

Voormalig Duinrell-directeur Van Zuylen met de Duinrell-kikker in 1987.  

 

De geboorte van Rick de Kikker

En toch heeft de kikker bijna 20 jaar geen naam gehad! Het was pas in augustus 1997, na een prijsvraag, dat de directie het besluit nam om de mascotte niet meer naamloos door het leven te laten gaan. Zijn naam: Rick de Kikker. Door de jaren heen kreeg Rick de Kikker steeds vaker een restyling en werd het icoon steeds meer verwerkt in de communicatie uitingen van Duinrell. Leuk feitje: de mascotte begon met een gestreept badpak en kreeg pas veel later het bekende rode jasje.

 

Duinrell-directeur Van Zuylen samen met toenmalige burgemeester en de Duinrell-kikker in 1978. Toen droeg de kikker nog een streepjes badpak.  

 

Onze Kikker lang geleden, wél al met het bekende rode jasje.

 

Rick de Kikker samen met twee clowns bij het oude buitenbad van het Tikibad.

 

Rick’s Avonturenburcht

In 2004 kreeg Rick de Kikker zijn eigen Avonturenburcht met daarop zijn eigen huisje. Ben je al eens bij hem op bezoek geweest? In 2020 werd daar trouwens nog iets extra’s aan toegevoegd, namelijk zijn eigen auto: een Fiat Topolino uit 1950! 

 

Rick de Kikker, anno 2021, bij zijn huis op Rick’s Avonturenburcht.

 

Rick samen zijn vriendjes Lelie, Wauwel de Uil en Kwakus Kwebbel.

 

Een eigen standbeeld

In april 2020 heeft Rick de Kikker zelfs een ere plek gekregen bij de nieuwe entree. Heb je deze al bewonderd?

 

Standbeeld van Rick de Kikker aan het begin van ons park.

 

Wil jij Rick de Kikker in levende lijve ontmoeten? Doe binnenkort een Duinrell-dag of kom slapen op het vakantiepark. Koop tickets of boek je Duinrell-vakantie

Bezig met laden