8x tips voor een leuk dagje Leiden met het hele gezin

Vanaf Duinrell ben je in een mum van tijd in Leiden. Leiden wordt ‘de Stad van Ontdekkingen’ genoemd en terecht, want er valt namelijk genoeg te ontdekken en te beleven. We geven je graag tips voor een leuk dagje uit voor de hele familie.

HOE KOM JE VAN DUINRELL NAAR LEIDEN?

Vanaf Duinrell is het ongeveer 20 minuten rijden met de auto naar Leiden. In het centrum kun je alleen betaald parkeren. Wil je niet met de auto of heb je geen auto mee? Dan kun je ook naar Leiden met het openbaar vervoer. Binnen 35 à 50 minuten ben je vanaf Duinrell op Leiden Centraal. Er is één directe verbinding. Op 19 minuten lopen ligt er een bushalte die rechtstreeks naar Leiden Centraal gaat. Je kunt ook de bus pakken bij de halte bij Duinrell. Die bus gaat naar Den Haag Centraal. Daarvandaan kun je de trein pakken naar Leiden. Klik hier om je reis te plannen. Vanaf Leiden Centraal is het ongeveer 10 minuten lopen naar de winkelstraat. Ben je in een sportieve bui en wil je graag fietsen? Dat kan natuurlijk ook! In ongeveer 35 minuten ben je met de fiets vanaf Duinrell in het centrum van Leiden. Wil je graag fietsen, maar heb je geen fiets meegenomen? Huur dan een fiets bij de fietsverhuur van Duinrell.

 

Vervoer binnen Leiden

Een aantal bezienswaardigheden liggen op loopafstand van elkaar, maar wil je liever gebruik maken van het openbaar vervoer? Pak dan de bus. In de binnenstad rijden de bussen regelmatig en ze gaan naar bijna alle bezienswaardigheden in de stad. Check in met je OV-chipkaart of koop een kaartje in de bus met je pinpas of creditcard. Plan je reis via de website 9292 of via de app 9292. Voor verdere reisinformatie kun je terecht bij de Arriva OV Servicepunt.

Adres servicepunt: Leiden Stationsweg 26

 

 

BEZIENSWAARDIGHEDEN

 

Museum Naturalis

Ga op ontdekkingstocht met het hele gezin door het vernieuwde museum Naturalis. Het museum is zowel leuk voor jong als oud. In de verschillende museumzalen maak je kennis met de natuur van vroeger. Zo zijn er dino’s, fossielen, planten en nog veel meer. Naast zien en beleven is er ook van alles te doen. Zo is er bijvoorbeeld in elke zaal een vragenkast, waar je allemaal vragen kunt beantwoorden.

 

Praktische informatie: Naturalis is dagelijks geopend van 10:00 tot 17:00 uur. Klik hier om tickets te kopen of koop tickets aan de kassa. Parkeer op één van de parkeerplaatsen van Naturalis. Parkeren kost 7,50 euro per dag. Naturalis ligt op ongeveer 12 minuten lopen van Leiden Centraal.

Adres: Naturalis heeft twee ingangen. Darwinweg 2 is het adres voor als je te voet of met het openbaar vervoer komt. Als je met de auto of met de fiets komt, dan is het adres Mendelweg 2.

 

Leiden Rondvaart door de grachten van Leiden

Lekker dobberen door de mooie grachten van Leiden. Wie wil dat nou niet? En het mooie is dat je tijdens de rondvaart ook nog meer te weten komt over Leiden. Je kunt namelijk tijdens de rondvaart luisteren naar een audio guide. De rondvaart duurt ongeveer 55 minuten.

 

Praktische informatie: De vaardagen en -tijden zijn per maand verschillend. Klik hier om de tijden te bekijken en om je tickets te kopen. 

Adres: Blauwpoortshaven 5, 2312 EL


 

Museum CORPUS

Heb jij altijd al willen weten hoe het menselijk lichaam in elkaar zit? Dan is CORPUS echt iets voor jou! In 55 minuten tijd maak je een reis door de mens. Met een audiotour loop je door het lichaam heen. Van de knie tot aan de hersenen. Aan het eind van de reis kun je in eigen tempo door het interactieve gedeelte heen. Speel spelletjes en doe testjes en kom nog meer te weten over het menselijk lichaam.

 

Praktisch informatie: De minimumleeftijd voor dit museum is 6 jaar. Het is belangrijk dat je de tickets van te voren reserveert. CORPUS werkt met tijdsloten en je moet dus boeken voor een bepaald tijdstip. CORPUS is geopend van dinsdag tot en met zondag. In de vakanties en op feestdagen is het museum ook op maandag geopend. De eerste reis begint om 9.30 uur en de laatste vertrek om 17.00 uur. Parkeer in de parkeergarage van CORPUS. Parkeren kost 7 euro. Klik hier om je tickets te kopen.

Adres: Willem Einthovenstraat 1 Oegstgeest

 

De Valk

Heb jij altijd al willen weten hoe een molen er van binnen uitziet en hoe het werkt? Breng dan zeker een bezoekje aan het Molenmuseum de Valk. De Valk is een molen uit 1743. De molen is omgetoverd tot een museum. Leer over de geschiedenis van windmolens en zie je hoe de eigenaren daar hebben geleefd.

 

Praktische informatie: Van dinsdag tot en met zaterdag is het museum open van 10.00 tot 17.00 uur. Op zondag is de molen open van 13.00 tot 17.00 uur. Tickets koop je bij de kassa. Parkeren doe je in de Lammermarktgarage. Parkeren is betaald. Vanaf Leiden Centraal is het ongeveer 5 minuten lopen naar de molen. 

Adres: 2e Binnenvestgracht 1

 

Leiden Hortus Botanicus

Hortus Botanicus is de oudste botanische tuin van Nederland. De tuinen zijn in totaal ongeveer 4 hectare groot. Je kunt hier dus heerlijk doorheen lopen en genieten van de vele plantensoorten. Verder is er ook nog een tentoonstelling waar je meer te weten komt over Sterrenkunde.

 

Praktische informatie: In de zomermaanden zijn de tuinen open van 1 april tot en met 31 oktober. In die maanden zijn de tuinen elke dag te bezoeken van 10.00 tot 18.00 uur. In de wintermaanden zijn de tuinen open van dinsdag tot en met zondag van 10.00 tot 16.00 uur. Klik hier om je tickets te kopen. 

Adres: Rapenburg 73, 2311 GJ Leiden

 

 

Leidse markt

Iedere zaterdag kun je struinen langs de tientallen marktkraampjes in de stad. Ze hebben er van alles. Van haring tot snoep en van kleding tot tassen. Zin in een kopje koffie of een lekkere warme chocomelk? Plof dan neer op een van de terrassen aangrenzend aan de markt. Er zijn ook enkele terrassen op het water waar je lekker kunt zitten.

 

Praktische informatie: De markt staat er elke zaterdag van 8.00 tot 17.00 uur. De markt staat op de Botermarkt, Vismarkt, Aalmarkt en Nieuwe Rijn. De markt is gratis te bezoeken.

 

Shoppen in Leiden

Shoppen tot dat je er bij neervalt?! Dan ben je in Leiden bij het goede adres! Met meer dan 650 winkels kun je de hele dag winkelen. Naast de bekende winkels heeft Leiden ook kleine en leuke boetiekjes en andere winkels met ambachtelijke producten.

 

Praktische informatie: Openingstijden van de winkels: maandag en zondag van 12.00 tot 17.00 uur. Dinsdag, woensdag en vrijdag van 10.00 tot 18.00 uur. Donderdag van 10.00 tot 21.00 uur en op zaterdag zijn de winkels van 9.30 tot 17.30 uur. Let wel op dat sommige winkeltijden kunnen afwijken, dus check van te voren de openingstijden van je favoriete winkels, zodat je niet voor een gesloten deur komt te staan.

 

Kerstmarkt in Leiden

Mocht je in de kerstvakantie op Duinrell verblijven, dan is Leiden nog meer het bezoeken waard. Er is dan namelijk een kerstmarkt op de grachten van Leiden. Ja, je leest het goed een kerstmarkt op de grachten. In Leiden is de enige grote en drijvende kerstmarkt van Nederland. Op de markt staan ruim 80 kraampjes met allerlei kerstspullen, heerlijke versnaperingen en nog veel meer.

 

Praktische informatie: De markt is gratis te bezoeken. De markt is gelegen op de Nieuwe Rijn. Het is ook mogelijk om een rondvaart te maken. Daar zijn wel kosten aan verbonden.Klik hier voor meer informatie over de kerstrondvaart.

Adres: Nieuwe Rijn, Leiden

 

 

We wensen jullie veel plezier in Leiden!

Bezig met laden